pátek 24. října 2014

ADHD

Znáte frázi: nevím, co jsem komu udělala? Ne, neřekla jsem ji, ale myslím, že jsem klidně mohla. Nebudu to vypisovat, s čím vším doma musíme bojovat,....jelikož mnoho rodin je na tom ještě hůř a jde často o souboj s životem, ale pro úlevu, by to možná stačilo.

Mnozí, co nás znají, ví, jak teď bojujeme s Domčovou parťačkou jménem Attention Deficit Hyperactivity Disorder.  Od doby, kdy nám o ní řekli, jsme na ni byli životem připravování postupně, jelikož všude nám říkali, že s věkem vymizí. Což u nás se naopak s nástupem puberty prohloubila. Zhoršila se pozornost a to dost výrazně a zvýšil se ještě víc tělesný neklid,..věci které učitelé děsně ve škole "milují". A impulzivní chování s opozičním postojem, taky pěkná věc. Doma teda jen to impulzivní,....dost často nám při řešení problémů pláče, nemůže se u vysvětlování svých pocitů zastavit, pomalu někdy i nadechnout. Ve škole opoziční postoj vede k tomu, že jak mu někdo říká a nejlépe před celou třídou, že je takový a makový, nepracuje, nedělá, co má,....stávkuje.

Já se stále uklidňuji, že už jen pár let, za rok a půl dokončí základní školu, snad dobře vybereme další školu, věřím, že s maturitou, jelikož chytrý je moc a vysoko v nadprůměru, že se mu bude líbit a bude do života připraven.
Včera jsem byla přesvědčena a donucená otevřít oči,....po výsledku 3hodinového zkoušení, testování, povídání si odborníků s Matyášem, bude naše nová spolubydlící ADHD u nás doma v delším pronájmu bez výpovědní lhůty bez toho, aby se nás ptala. Pro zjednodušení, Matyáš má taky ADHD, k ohledu na Dominika zatím lehčí formu. Stále přemýšlím a vzpomínám, jaký Dominik byl ve třetí třídě a mimo toho, že byl spíše více uběhaný, to bylo asi stejné. Matyáš je více umluvený, je to jeho projev hyperaktivity, potřebuje zpětnou vazbu, tím jako by "otravuje" život lidí kolem sebe. 
Po oznámení mi této diagnozy/ještě půjdeme pro potvrzení k odborníkovi, který tomu dá jen razítko, jelikož testování probíhá stejně/ se  mi nahrnuly slzy do očí, vím, pořád nejde o život, dá se s tím žít,.....když se všichni zapojí, jak mají,....a to je po zkušenostech u Dominika ten největší problém. My doma s Domčou pracujeme jak máme,...jak ale k tomu přimět učitele ve škole? Stále všude chválím orlovskou školu,...uměli a dělali to dobře. Sice jsme chvilku bojovali s posunem na druhý stupeň, než se naučili a hlavně Dominika poznali,.... ale výsledek byl úžasný, neustále se pohyboval na hranici vyznamenání. Tady zhoršení o 2 stupně, někde i o 3, 7. třídou zakončil, naštěstí s reparátem z JČ za 3.
Boj běží stále, z testů nosí pěkné známky, ale za úkoly, práci v hodině pětky. Mám pro ně novou zprávu, máme měsíc a uvidíme, zda bude změna. Nenastane-li, jdou z PPP na konzultaci do školy.
U Matyáše jsme se domluvili na konzultaci hned, ať předejdeme těmto problémům. Navíc má novou "čerstvou" paní učitelku, která je opravdu vstřícná a snaží se. Tak pomůžeme i jí.

Např. předevčírem mi volala, omlouvala se, že dnes ve škole na Matyho zvýšila hlas, ale že už to fakt nešlo, že musíme něco vymyslet, ať mu nezprotiví školu. Tak snad se nám to povede.


Závěr:

A mi teď pomalu dochází, jak jsme jej "trestali" za věci, za které nemohl. Např. byl vyhozený z tréninku na střídačku, protože nedával pozor a nevěděl, co má dělat, což jako brankář musí. Za smeilíky špatné, že ve škole rušil, nedával pozor a nevěděl, co právě dělají, za to, že místo převlečení se do domácího, si sedl ke stolu a maloval.....

Co je ADHD?

http://www.biofeedbackbrno.cz/co-je-adhd-/




Žádné komentáře:

Okomentovat